Naslovnica  |  Novice  |  Igraj z nami  |  Iskalnik  |  Pišite nam


AAR: Operacija Spinner
Objavljeno: 28.11.2016V soboto zvečer smo odigrali večigralsko sodelovalno operacijo Spinner. Tokrat je šlo za malce nekonvencionalno misijo kajti za šokirat igralce smo vdelali nove enote - nezemljane Zetaborn ;) Operacije se je udeležilo 12 igralcev, ta teden upamo, da nas bo še več, predviden datum je petek ali sobota, event objavimo v kratkem!

Sledi AAR (After Action Review) poteka misije:

Enoto je vodil naš kolega Steve aka -FallujahMedic-, ki je bil obenem tudi bolničar, kar je bilo mogoče prezahtevno za dano situacijo (bil je edini medic).

Z dvema hummerjema in tovornjakom smo se odpravili iz oporišča Camp Vitra čez reko v Braz, kjer smo naleteli na prvi odpor lokalnih upornikov. Za hrbet se nam je pretihotapil BMP-1P (ukradeno in pobarvano UN vozilo), ki ga je nekdo k sreči pravočasno opazil, drugi pa še hitreje odpravil z RGW-90. Ekipa s TOW lanserjem pa je uničila še en oklepnik na vrhu hriba. Do takrat ocena odlično, tudi novinci so se izkazali z disciplino in umirjenim pristopom.

Nadaljevali smo s CQB in osvojili mesto ter postavili roadblock ter se usmerili na vzhodno cesto. Tam smo naleteli na manjšo skupino upornikov, nekdo pa nas je z nekimi naprednimi AT (op. Krak-B) orožji začel obstreljevat s hriba nad reko (nekaj minut kasneje opazimo, da se nam približa nova vrsta nasprotnika - nezemljani rase Zetaborn, ki je nekaterim poznana še s časov OFP do A2). Takoj na robu Braza smo izgubili prva dva vojaka, enota pa je na območju 200m zgubila iniciativo. V neposredno bližino defenzivne pozicije se približajo trije alieni, ki odvrženo tudi dve energijski granati, ki pa k sreči nista povzročili večjih izgub).

Nato je malce ponagajalo vreme, spustila se je megla in začelo je deževati, sovražnik pa se je potuhnil v grmovja ob robu ceste. Tako smo eliminirali vsaj tri manjše enote na cesti vse do Albertina. Tam smo zavzeli center v par minutah in uničili edini preostali oklepnik BMP z nameščenim 23mm protizračnim topom.

12,7mm topovi in naši vojaki z F2000 ter mitraljezi so odpravili nekaj nasprotnikov na hribu vzhodno nad reko. Uničena je bila tudi manjša grupa upornikov, ki se je skrivala v grmovjih tik ob stavbah na J križišču).

Naši vojaki so nato zavzeli bolnišnico, s katere strehe so streljali uporniki, izkazalo pa se je, da sta se v njej skrivala tudi dva nezemljana, eden je ubil našega pripadnika na vrhu stopnic kljub temu, da je naš izpraznil v njegov torzo kar cel preostanek okvirja 5,56mm. Drugi je z pulzno energijsko puško Z15A (najdena na truplu kasneje) streljal po Gregor-ju aka Tolovaju in razbil vsa stekla v pritličju, vendar ga je zgrešil. Tolovaj ga je ubil in mu zasegel orožje, ki ga je zelo enostavno uporabljati. Problem je bil v tem, da je vsakič ko je streljal z njim bil ogrožen s strani sovojakov ;)

V mestu Albertin smo nato opazili parkiran helikoper Puma in v zgornjem nadstropju najdemo 3 slovenske vojake, ki stražijo predsednika Vandelle. Ti nam razložijo lokacijo, kjer je zasilno pristal drug helikopter. Tja se nemudoma odpravi celotna ekipa, v zrak damo tudi naše helikopterje iz baze na JZ delu otoka. Medtem sem sam postavil novo reinforcement/ambulance točko v občinski stavbi v Albertinu.

Nekaj upornikov, ki so stražili sestreljen helikopter, enota hitro nevtralizira, vendar pa uporniki sestrelijo poškodovano pumo. Policija, ki smo jo srečali v Brazu, je skupaj s šefom policije (bela srajica) v bližini gozda obiskala jamo in slišala z notranjosti glasove - jamo so označili z modrimi chemlighti in v zrak ustrelili nekaj svetlobnih raket za vizualni marker. Naša enota je bila tam v minuti in vstopila v jamo. Na njih so takoj začeli streljati uporniki, ki so branili štab, v njem pa so tudi imeli skrite pilote in posadko helikopterja. V friendly fire incidentu sta bila ubita dva pilota, dva sta preživela. Med njimi je tudi dvignil roke zadnji preživeli upornik, vendar pa je ob trenutku nezbranosti ekipe potegnil AKM in uspel raniti enega vojaka, ko so ga le ti hitro eliminirali. Enota je bila potem napadena s strani zetabornov, ki so jih vsaj pol ure držali v jami, Spidi se je trudil raketirati njihovo pozicijo pred vhodom v jamo, vendar so le ti imeli tudi AA lanserje. Večina alienov je bila neoboroženih, vendar so bili zelo trpežni in 5,56mm naboji nikakor niso bili primerni. S streli v glavo so nato le hitreje padali.

Po velikih izgubah se je nezemeljski nasprotnik le umaknil na goro od koder je napadel uporniško bazo z ukradenimi UN tovornjaki z opremo, ki so jo uporniki že prekladali na svoje civilne / neoznačene tovornjake.

Enota SIAF je nato zavzela policijsko stavbo na J mesta in od tam izvedla več napadov in uničila kar nekaj upornikov in alienov. Eden od slednjih je streljal na našega vojaka in pri tem uspel uničiti skoraj celotno bazo, v verižni eksploziji je bila uničena večina UN vozil, raztovorjena UN oprema pa je k sreči ostala nedotaknjena.

Ko smo počistili okolico baze in zavzeli sektor je po Vandelli udarila še sosednja Abramija, od katere se je mali otok odcepil. Vse eksplozije in ogenj so povzročile pri sosedih alarm in vojaški poveljniki tamkaj so zmotno predvidevali, da so napadli Abramijo. Zato so tja poslali vsaj 50 topovskih izstrelkov kalibra 155 mm in pri tem niso izbirali tarč. Glavnina ciljev so bila mesta... ob tem se je preostanek naše zdesetkane enote (predvsem zaradi ure, ki se je približevala 1. uri zjutraj) umaknil z otoka in uspešno končal zadano nalogo: rešili predsednika Vandelle in preprečiti upornikom dostop do naropane opreme z UN tovornjakov. UN oklepnike so uporniki prebarvali v kamuflažne barve, vendar so bili v operaciji le ti vsi uničeni (3x BMP-1P). Uničen je bil tudi edini vladni T-55, ki so ga uporniki zasegli v bazi na V obali.

V 2 uri 25 minut dolgi operaciji smo izgubili kar 39 mož, vendar pa so bile nasprotnikove izgube precej večje (~80-110 mož).
Hvala vsem za udeležbo in profesionalni pristop, pomanjkljivosti v misiji in vodenju pa bodo do naslednjič odpravljene (logistika, prevoz, razdelitev na več teamleaderjev, itd.).

Slike eventa so na voljo na
http://uradni FB strani otoka Isla Abramia.

 
Komentiraj novico
Komentirajo lahko le registrirani in prijavljeni člani oz. člani, ki so trenutno prijavljeni v Facebook.

Komentarji na novico: FB

Komentarjev:

Komentarji na novico: V.si

Na to novico še ni komentarjev v bazi Vojak.si.
 

Facebook skupina Vojak.si (SBP Team)


Koledar dogodkov Arhiv preteklih dogodkov Dodaj nov dogodek Moje sporočilo: 

 »Varnostno vprašanje«
 Dopolni ime orožja: ročna ..... ?
(vsebuje 5 črk) 
Tvoj IP: 54.226.175.101

Strežnik: ts.vojak.si: Število trenutno prisotnih

Teamspeak Priključi se na teamspeak