Tonin v Rimu podpisal dogovor o nakupu transportnega letala C-27J Spartan

Minister za obrambo Matej Tonin je v Rimu z italijanskim kolegom Lorenzem Guerinijem podpisal dogovor o sodelovanju med Slovenijo in Italijo na področju letalstva. Temelj tega sporazuma je nakup taktičnega transportnega letala C-27J Spartan. 

Podpis izvedbenega dogovora bo slovenskemu ministrstvu omogočil tako nakup letala od italijanskega ministrstva kot tudi dolgoročno sodelovanje s celovitim pristopom za zagotavljanje zmogljivosti vojaškega zračnega transporta z letalom C-27J, so zapisali na slovenskem ministrstvu.

Vrednost podpisanega izvedbenega dogovora znaša približno 72 milijonov evrov z vključenim DDV-jem, pri čemer je osnovna cena letala 48 milijonov evrov, cena dodatnih modulov pa znaša 11 milijonov evrov. Gre za tovorni modul, module za prevoz oseb, za prevoz okuženih oseb, za prevoz lažje in težje poškodovanih s spremljanjem življenjskih funkcij ter modul za gašenje požarov. V skupno ceno so vključeni tudi logistična podpora, rezervni deli, usposabljanje posadk, uporaba simulatorjev, tehnična dokumentacija in končno certificiranje, pojasnjujejo na Morsu.

Več o tem si lahko preberete v članku RTV Slovenije. Vir: RTV.

Published 17 November 2021