V operaciji Moonriser smo se 21.3.2020 podali na manjši otok Zora v federalni republiki Fapovo, kjer smo kot britanski vojaki dobili povabilo posebne enote fapovske vojske. Risi, kot se imenuje njihova enota, naj bi z nami opravila trening v njihovem visokogorju. Imeli smo 2 dni časa do pričetka.

Vzpostavili smo kamp s sanitetnim šotorom in spalnimi prostori. V bližini so bila vozila MRAP (2x) in nekaj landroverjev, na helipadih pa sta nas čakala Westland Lynx in Aerospatiale Puma SA330. Štab je oba "ptiča" prizemljil, kajti jutri v večernih urah naj bi se odpravili na bližnjo policijsko postajo, ker so nas preko vladne vojske zaprosili za pomoč pri reševanju zapletenega primera: že 2 leti se dogajajo umori ob polni uri ali kak dan prej. Danes zvečer naj bi jim močno primanjkovalo osebja, kar pet redno zaposleni naj bi bili odsotnih. Dva bolniško, eden ni prispel v enoto na delovno izmeno, patrulja dveh pa naj ne bi odgovarjala na radio klice.

En dan prej (na dan prihoda v to državo) smo v večernem izhodu v bližnji gostilni v mestu Sharkovo spoznali pijanega starčka, ki nam je razložil pretresljivo zgodbo izpred dveh let. Na severu dežele naj bi v gorah (prav tam kamor naj bi se odpravili na trening čez dva dneva) obstajal manjši raziskovalni center. Usodne noči naj bi se ob centru razlegalo lajanje in renčanje volkov, kot je v klicu na policijo trdila raziskovalka Meghan F. Starček je razložil, da naj bi po prihodu z AKji oboroženih policistov v centru našli v mlaki krvi razkosanega nočnega čuvaja, vsa vrata in okna pa so bila razbita. Za Meghan naj bi se izgubila vsaka sled. Kljub več tedenskem iskanju je niso našli. Grenko smo se nasmehnili starčku, mu plačali rundo in se odpravili s cmokom v grlu nazaj v bazo. V avtu ni bilo glasu od nikogar izmed nas vse do baze.

Na misijo se je tokrat javilo 10 igralcev in po opremljanju s saniteto smo našli tudi nekaj kosov orožja in opreme v vozilih. Z dvema landroverjema smo se odpravili na postajo, ki je bila oddaljena le kak kilometer stran. 
Tamkaj je našemu tokratnemu vodji misije Zethotu roko stisnil poveljnik Ben Wright (42 let, AI NPC) in nas takoj napotil v orožarno, kjer smo si lahko sposodili Glock 17 pištole s svetilkami. Potem smo dobili ukaz za premik do njegove pomočnice, aka Chief Deputy, Kim Hill (32), ki nas je pričakovala v lokalnem pristanišču, kjer naj bi se zgodil še en umor.

[spoilers alert - ne beri naprej če boš v kratkem odigral Moonriser misijo!]. 

Ob prihodu v pristanišče sta ob truplu mladega moškega stala Kim in njen detektiv Jerry Holman (29). Eden od dveh na otoku. Skupil jo je njun policijski kolega Leonard Sontag (28), ki je bil že teden dni bolniško odsoten. Kaj je delal v pristanišču ni znano, tja pa naj si prispel s taxi vozilom, ki je bilo zapuščeno in odklenjeno. Voznika policija ni uspela najti. Truplo Leota je bilo razmesarjeno in po ogledu s krvo poškropljene okolice smo našli v travi njegov telefon. Zadnji klic je bil opravljen z detektivko Martho. Jerry je moral odhiteti na nov klic, šlo naj bi za domače nasilje na jugu otoka. Zato so nas poslali preverit njeno hišo. Vrata so bila odklenjena in takoj smo na tleh opazili sledi krvi. Repetirali smo orožja, okolico hitro zavarovali, v zgornji sobi pa smo našli Martho - prav tako kruto umorjeno. Spravili smo jo v bodybag in v landrover. Kmalu zatem smo dobili klic Jerrya, da iz hiše divje streljajo na njegovo vozilo (črn neoznačen dodge charger). Kritje naj bi si našel za vozilom.

Kot zanimivost: takrat bi se misija skoraj sfižila, kajti naša landroverja sta zgrešila odcep in po nekem naključju je glavni osumljenec (ne bi ga smeli tako hitro najti, igral ga je AI!) z ostrostrelsko puško pričel streljati na eno izmed vozil in tudi ranil enega vojaka! Kot avtor misije sem mu hitro ukazal, da se umakne na drug waypoint (bil je ravno na takem mestu izmed 7 nastavljenih, da je opazil vozila, neverjetno naključje). Detektiv Jerry (AI) je medtem ponovno zahteval backup, oskrbeli smo ranjenca in oddrveli do kmetije, kjer je bil v teku spopad. Jerry nas je opazil in pogumno vstop v hišo, kjer pa ga je pokosil strel iz potezne puške. Ni mu bilo pomoči, SBP ekipa pa je hitro počistila hišo in hlev, kjer se je skrivalo več oboroženih mož in ena ženska. Vsi so bili pokošeni z rafali, njihovo znanje z rokovanjem z orožja ni bilo ravno bleščeče.

V hiši smo našli pakete kokaina in spraševali smo se kdo je poslal Jerrya v tako nevarno situacijo... kmalu po pregledu kmetije smo dobili klic šefa policije Bena, ki naj bi z GPS sledilci dobil lokacijo vozila dveh prometnikov Rogerja Blantona in Garya Rhodesa - v le streljaj oddaljenem gradbišču. 

Landroverja sta vmes vseeno naletela na barikado, ki je pred 15 minutami tam še ni bilo. Hitro smo opravili s tremi v zasedi in smo ob tem utrpeli eno žrtev ter nekaj ran. Na gradbišču je bil takoj lociran policijski patruljni avto dodge challenger in v jami pred njim je bil mrtev Roger z zavezanimi očmi in rokami. Garya ni bilo tamkaj, brez sledi. Roger se je zgleda spopadel z osumljencem umorov in po pregledu posnetkov iz vozila in zbranimi forenzičnimi dokazi z njegovega trupla smo z laboratorija dobili ime osumljenca. 

Šlo naj bi za Johna Cooleya, ki naj bi že imel izdatno kartoteko. Njegova hiša se je začuda nahajala cca 10km stran na čisto drugem otoku v mestecu Kruger. Štab je kljub prihajajočemu slabemu vremenu in megli avtoriziral uporabi helikopterja in s pumo SA330 smo poleteli v Kruger, kjer smo pristali ob svetilniku. S taktičnim premikom smo se približali hiši osumljenca. Pred hišo je bil parkiran njegov avto. Z dovoljenjem lokalne policiej smo vdrli v hišo, kjer je ob stolu ustreljen policist Gary, v hiši pa nas je z odrezanim shotgunom pričakala Johnova punca, ki je takoj padla pod več streli. Nekdo je opozoril, da bi lahko bila v hiši nastavljena past in kmalu je res v dnevni sobi odjeknila eksplozija. K sreči v sobi ni bilo naših vojakov, vseeno pa smo zaradi poškodb zgubili enega vojaka in medic je imel veliko dela z oskrbo površinskih ran. 

Umaknili smo se nazaj do helikopterja, kajti Ben nas je obvestil, da je nek civil opazil serijskega morilca Johna, ki naj bi se sprehajal v gozdu južno od nekega "UFO Hunters" kampa. Pristali smo na betonskem pomolu in se odpravili na lov za morilcem ter skušali okoli njega skleniti obroč. Zaslišali smo čudne zvoke iz gozda in Melleja je nekdo podrl na tla, da je izgubil zavest. Kmalu je vstal in z vojaki smo zavarovali širše področje, vendar storilca nismo našli... po cca 600 metrih pa nas je Ben obvestil, da je John klical na postajo in naj bi razlagal, da so vsi umorjeni pošasti in da nas rešuje. Vseeno smo se približali eni izmed koč v gozdu in takrat je John pričel s streljanjem na naše vojake. Odgovorili smo nazaj in eden izmed metkov ga je oplazil. John ni imel s seboj medicinske opreme, zato je krvavel in se umikal, vendar smo ga dohiteli. Vseeno je uspel zadeti vsaj dva vojaka v temni noči, ampak so ga fantje z NVG opremo opazili pri grmovju in mu zadali več strelov. Zgrudil se je in izkrvavel. Opravili smo ID trupla in primer umorov je bil zaključen... odpravili smo se v bazo ter se spočili do naslednjega jutra.

Zjutraj nas je čakal trening z lokalno posebno vojaško enoto. Štab fapovske vojske nam je sporočil dve lokaciji: 1. resupply bazo z orožji MP5A5 z lučmi in live strelivom.
2. lokacijo LZ Twilight, ki je bila 200m oddaljena od kampa PE Risi.
S helikopterjem Westland Lynx smo opravili postanek v skladišču orožja in nato odleteli mimo "No Fly Zone" sektorja ter se s severne obale približali na LZ. Po kratki hoji smo prispeli do kampa, kjer pa je bilo vseh 6 članov posebne enote kruto umorjenih. Kot bi jih napadla neka zver. Takrat smo od Kim prejeli klic, da naj bi mladinec prometnik William Rivera, ki je bil na bolniški odsotnosti, sam razrešil skrivnost pogrešane raziskovalke in zoologinje Meghan. Našel naj bi jo zaklenjeno v koči sredi temnega gozda. Takrat smo tudi ob polni luni in megli hitro pobrali močnejše orožje specialcev (G3A3 7,62X51) ter našli Willa. Will je pobegnil, takrat pa nas je napadlo volkodlaku podobno bitje, ki je bilo presenetljivo močno ter je vzdržalo avtomatski ogenj z več pušk. Vseeno je bitje s telesom človeka in volkovo glavo padlo... utrpeli smo par žrtev in poklicali okrepitve z baze in lokalno vojsko preko radijske zveze. Will je zginil in blizu koče nas je napadlo še več volkom podobnih bitij, ki so hitreje padli pod streli, predvsem zaradi bolj točnega merjenja v glave. V koči je par vojakov našlo Willa in Meghan, ki smo ju pospremili do helikopterja. Pri helikopterju je očitno eden izmed preživelih specialcev ubil še eno izmed kreatur, hitro smo se vkrcali in odleteli nazaj v bazo. Noč s polno luno je minila in vladna vojska je v dopoldanskih urah prečesala celotno območje vendar ni našla nobenega trupla. Ne od kreatur, ne njihovih 6 specialcev in ne naših nekaj padlih vojakov. Vzeli so več brisov najdene krvi in forenziki so bili zbegani kajti bila je človeška kot tudi živalska. Širom gozda so bili po tleh le prazni tulci in številni odvrženi okvirji. Že po našem odhodu smo od Bena izvedeli, da naj bi ga premestili na drugo delovno mesto, za Meghan pa naj bi se, po zaslišanju lokalne vojske, ponovno izgubila vsaka sled.

Hvala vsem udeležencem in upajmo da s tem AAR privabimo še kakšnega novega igralca Arma 3 igre, katere vsebino ustvarjamo že 5 (ali 6?) leto zapored ;)

Nekaj hitrih informacij za nove bralce - naša ekipa je sestavljena večinoma s slovenskih igralcev ter nekaj tujcev. Zato so eventi ponavadi v angleškem jeziku. Obstajamo že vse od leta 2001, kjer smo začeli igrati s predhodnicami trenutne vojaške simulacije (Operation Flashpoint, Arma 1 in Arma 2). Vmes smo igrali še Novalogicov Joint Ops in SWAT 4 ter občasno nekaj ostalih iger. V prostem času nekateri igramo tudi letalsko simulacijo DCS z VR čelado ali pa se preizkusimo v kakšni ostali igri (GTA 5, Red Dead Redemption 2, Pavlov VR, ipd). Več o nas in o tem kako se nam pridružite si oglejte v drugih sklopih naše nove spletne predstavitvene strani. Na mestu voljno!

 

Published 23 March 2020